Thursday, June 16, 2011

037: Lelaki memang pandai mengambil hati

"Assalamualaikum."

Satu suara menegur aku. Aku yang duduk menunggu bas ketika itu berpaling. Seorang lelaki tua Inggeris tersenyum memandang aku.

"Waalaikumsalam."

Aku membalas salam dan senyumannya.

"It's cold today, huh?"

Dia kini berdiri di sebelahku dan membongkokkan badan untuk memulakan perbualan. Biasanya orang putih ini memang suka menegur kita tiba-tiba begitu. Kalau ditegur begini, biasanya mereka bukan mahu bersembang lama, tapi sekadar manners for greeting.

"Yeah. It's cold these few days" jawab aku pendek. Senyum lagi.

"Where are you from? Malaysia?"

Dia bertanya lagi. Dan aku kira kali ini dia memang mahu bersembang.

"Yeah. I'm from Malaysia. Sir, have a seat here."

Aku memberi sedikit ruang kepadanya untuk duduk di sebelah. Tak sampai hati lihat orang tua berdiri. Dia mengambil barang-barangnya dan duduk di sebelahku dengan senang hati.

"Are you muslim?" tanya aku.

"No, I'm not."

"But you did give salam to me before, didn't you?"

"Oh yes. I read it in a magazine."

"Oh that's great."

"It's an Arabic."

"Yes. But I thought you are Muslim. We use that greeting among us."

"No. But I love you in your scarf." katanya sambil tersenyum.

Dan aku ikut tersenyum. Dalam hati aku sedikit berbunga mendengar ayat tulusnya.

Namun kami tak sempat bersembang lama. Bas aku datang beberapa minit selepas itu.

"Have a good day!"

Sempat dia berkata begitu sebelum aku melangkah naik ke atas bas. Aku hanya sempat melambai kepadanya sebelum bas bergerak ke universiti.

Dan sepanjang hari itu aku mengulang-ulang ayat lelaki tua itu di dalam hati.


"I love you in your scarf."

"I love you in your scarf."


Itu benar-benar menyentuh hati aku. Kerana ianya diucapkan oleh seorang non-muslim di negara bukan Islam. Dan lebih menggembirakan bila aku hanya memakai tudung labuh plain ketika itu.


Ah, ini buat aku bertambah-tambah sayangkan New Zealand!

9 pendengar:

AJ Edrez said...

Wah, terngiang-ngiang ayat tu ya.
Pengalaman yang agak serupa masa saya di Stockholm. Rasa macam...betulkah.. Malu ada, seronok pun ada...!

safiyyah said...

Rasa seronok bila nonmuslim yang cakap. hehe.. :)

MuNsYi SaMa said...

Teringin nak pegi NZ someday. ^_^

safiyyah said...

jom2 munsyi. memang sangat best :)

Ana Jannah said...

seronok dapat mengembara di negeri orang...
~take care~ ^_^

Anonymous said...

waa..dats great.. omputih pun th hrgai...alhmdulillah :)

safiyyah said...

ana jannah,
alhamdulillah diberi peluang. thanks :)

anon,
:)

khuza hasan said...

:)
happy 4 u to0 ^^

safiyyah said...

thanks khuza :)