Monday, July 18, 2011

053: Winter Trip 2011 (Part 2)

Hari 3 (4 Julai 2011)

Awal-awal pagi lagi kami sudah bertolak ke Coronet Peak. 1 van dan 1 mpv. Jalan tidak bersalji, tapi keadaan tepi jalan yang lecak menyebabkan van kami tersekat 2 kali. Mujur ada lelaki Inggeris yang berhenti untuk membantu kami menolak van. Alhamdulillah. Sampai The Remarkable, hati aku sedikit kecewa. Salji masih belum tebal. Tapi bolehlah untuk bermain ski dan snowboard. Tahun lepas salji di Mount Ruapehu lebih tebal menyebabkan pemandangan keliling lebih cantik.

Main salji memang best. Tapi kaki aku membeku walaupun aku pakai boots. Sakitnya toksah cerita. Kaki beku pun aku masih boleh bergembira berguling-guling di atas salji dan membaling salji kepada orang lain bila berpeluang. Aku suka salji. Sangat-sangat. Selepas makan dan solat, kami bertolak ke Dunny (Dunedin). Sampai sudah lewat malam. Aku tidak kenal langsung orang-orang Dunny. Namun walaupun baru kali pertama berjumpa, kami disambut dan dilayan dengan sangat baik oleh tuan rumah. Baiknya orang-orang Dunny ni. Kami bertaaruf sebentar dengan tuan rumah. Selepas itu makan dan tidur dalam kesejukan walaupun tidur dalam sleeping bag. Oh sejuknya Dunny.

Best kot main benda ni.


Orang ramai bermain ski.



Hari 4 (5 Julai 3011)

Dunny sangat sejuk berbanding Welly. Aku sentiasa keluar dengan gloves dan muffler, yang sangat jarang dibuat di Welly. Selepas sarapan kami pergi ke Baldwin Street, The World's Steepest Street. Siap masuk world record tau. Jalan ni sangat-sangat curam. Boleh bergolek-golek kalau nak. Tapi aku tak buat la. Buang tebiat pulak kalau buat.

Kemudian kami ke kedai cenderamata berhampiran. Junior beli macam-macam. Senior macam aku ni dah tak rasa nak beli sebab masa tahun pertama dulu dah banyak sangat beli. Tambah lagi duit tak cukup nak shopping bagai. Isk. Aku hanya beli sijil Baldwin Street, sekadar syarat dah datang sini. Tak penting pun sijil tu. Aku saja mengada.

Jalan tercuram di dunia.

Disebabkan semua orang lapar, kami berhenti makan di Tokyo Garden. Tapi sedih sikit cerita pasal makan kat sini. Mula-mula main makan je sebab dicadangkan oleh orang Dunny sendiri. Tak fikir sangat. Tapi lepas tu aku menyesal sebab tak berhati-hati pilih tempat makan. Kat Tokyo Garden ni jual daging babi jugak. Walaupun tak masak sekali, tapi sudah semestinya peralatan yang digunakan adalah sama. Tak samak. Yakni haramlah hukumnya. Walaupun makan ayam, tapi tekak dan perut rasa lain macam selepas aku sedar yang aku tak patut makan situ. Haish. Sampai sekarang aku menyesal. Jadi, moralnya, jangan main ikut orang je.

Selepas itu kami ke Cadbury's World. NZD15 untuk masuk. Kami dibawa tour di dalam kilang selama 1 jam 15 minit untuk melihat cara pemprosesan coklat yang digilai ramai ini. Siap ada kuiz. Siapa teka dapat coklat. Lepas tu dapat pulak merasa coklat yang baru diproses. Aku mintak 2. Tak perlu malu sebab nanti kita juga yang lapar. Hihi. Lepas tu macam biasa sesi bergambar. Tapi kat luar je lah. Dalam kilang tak boleh tangkap gambar.

Beli kat sini murah sikit. Tapi aku tak beli pun.

Kenderaan waktu dulu yang digunakan oleh syarikat Cadbury.


Kemudian kami ke Otago University, tempat sahabat yang kami tumpang belajar. Course utama di universiti ini majoritinya adalah health science - medicine, anatomy, dentistry, pharmacology etc. Kami menangkap gambar di kawasan sekitar universiti sebab pemandangan di sini sangat-sangat cantik. Aku rasa macam dekat UK dah.
The clock tower.






Malamnya pula, kami pergi tengok glowworm. Apakah itu glowworm?

"A glowworm is the larvae stage in the lifecycle of a two-winged insect. A glowworm uses its glow to attract food and to burn off its waste. It's tail glows because of bioluminescence, which is a reaction between the chemicals given off by the glowworm and the oxygen in the air. This chemical reaction produces light, which the glowworm can control by reducing the oxygen to the light organ. " (http://www.waitomo.com/Waitomo-glow-worm.aspx)

Aku memang dah lama mengidam nak tengok glowworm ni. Bila dah tengok, subhanallah. Tak tergambar dek kata-kata. Macam tengok berjuta bintang di langit waktu malam yang pekat. Begitulah. Rasa nak menangis lihat luar biasanya ciptaan Allah. Melihat glowworm adalah antara perkara yang paling aku hargai dalam jaulah kali ni.
Subhanallah.

Cantik sangat-sangat kan? Glowworm ini hanya terdapat di New Zealand dan Australia.



(to be continued)

p/s: Aku baru menyedari hakikat bahawa aku memang failed bab cerita tentang travel. Dan aku malas upload gambar. Sebab tu blog aku tak banyak gambar. Tapi post kali ni aku letak banyak la jugak. Baik kan aku.

6 pendengar:

Puding Karamel said...

thanx 4 sharing
gloworm itu sgt chatekk okeh.
wuwuwu...i'd die to see(manner of speaking jer ni,hehe)

nadiah said...

nak tengok glowworm tu jugak..huhu...

Aneka said...

jelesnye saya ngan awak.... glowworm tu sgt cantik.. subhanallah;)

Aida Lela said...

subhanallah..cantiknye...

*tq sebab share, at least boleh jugak kami tengok even dari jauh :) n baru tau kewujudan glowworm ni..

safiyyah said...

Glowworm memang cantik! Rasa nak tengok lagi wuwuwuuu

ROSMARIEZA BINTI ROFIEE said...

bestnyer orang yang dapat merantau ni~ untung kan? hurm, teringat lak kengan waktu kat Morocco dulu~ ;)

pasni hupload gambar banyak3 lagi eh?:)